T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AKSARAY / MERKEZ - Uluırmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan ve Dal Programı

 

YİYECEK - İÇECEK HİZMETLERİ

ALANIN TANIMI

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Yiyecek İçecek Hizmetleri Hizmetleri Alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. Aşçılık

Tanımı: Mutfak araç-gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. Servis/Bar

Tanımı: Çeşitli içeceklerin hazırlığı, servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

AmacıServis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

İSTİHDAM ALANLARI

Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alanınından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1.  Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,

2.  Pastanelerde,

3.  Kurum mutfaklarında,

4.  Kafeterya, bar ve restoranlarda,

5.  Yemek fabrikalarında,

6.  Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,

Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.

2. Programın uygulanabilmesi için Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar kullanılır. 

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren "İşyeri Açma Belgesi" verilir.

3.Mezun olan öğrenciye özellikle yurtdışı kurum ve kuruluşlara  başvurularında geçerli olan "Europass Belgesi'' verilir. 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.01.2021 - Güncelleme: 19.03.2024 13:06 - Görüntülenme: 652
  Beğen | 14  kişi beğendi