Giriş / Gerekçe
Ekonomik kalkınmanın ve toplumsal refahın tesisinde büyük bir öneme sahip Mesleki ve Teknik Eğitim, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Bireylerin yaşam boyu beceri edinmelerini sağlayacak iş gücü piyasasına katılmak için gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmaları büyük önem arz etmektedir
10 Ağustos 2024 tarihli ve 32628 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2024/10 Nolu Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi gereğince; üzerimize düşen görev ve sorumlulukları hassasiyetle yerine getirilmesi, teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan yeni beceri ve beklentilerin karşılanması ve toplumun ekonomik ve sosyal refahının artması için mesleki ve teknik eğitim ile gençlere eşit fırsatlar sunarak mesleki yeterliliğe haiz, meslek ahlakını ve değerlerini benimseyen; yenilikçi, girişimci, üretken ve ekonomiye katma değer sağlayan yetkin bir iş gücü oluşturacak çalışmaları yürütmek çalışmalarımızın ortak rol ve sorumlulukları olarak ortaya çıkmaktadır.
Ülkemiz, genç nüfus yoğunluğu açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin ülkenin ekonomik kalkınma sürecine katkı sağlayabilmesi ve toplumun ekonomik ve sosyal refahının artması, gençlere eşit fırsatlar sunan nitelikli eğitimin erişilebilirliğine bağlıdır. Özellikle mesleki ve teknik eğitim, gençlerimizin üretim süreçlerine katılmasını sağlayacak kilit süreçlerin başında gelerek bireylere istihdam edilmelerini kolaylaştıracak bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmaktadır. Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması için önemli olan iş gücü piyasasının nitelikli insan gücüne olan ihtiyacının karşılanmasında mesleki ve teknik eğitimin hayati bir konumda olmasının yanında, bireyin mesleğe yönlenmesi ve eğitimini aldığı meslek alanında istihdamı da mesleki ve teknik eğitimin hedeflerini oluşturmaktadır.
Toplumların kültürel anlamda kimliğini var eden birçok değer vardır ve mutfak kültürü bu değerlerin en eski ve en önde gelenlerindendir. Türk Mutfağı, tarih boyunca farklı kültürlerin etkileşimiyle şekillenmiş ve kendine özgü bir nitelik kazanmıştır. Binlerce yıllık geçmişiyle Türk Mutfağı, Orta Asya'nın bereketli topraklarından Anadolu coğrafyasına kadar uzanan muhteşem bir lezzet yolculuğudur. Tarihten günümüze uzanan bu yolculuk, her lezzetin ardında tarihin izlerini taşıyan hikâyelerle doludur.
Türk Mutfağının en önemli özelliklerinden biri coğrafi çeşitliliğidir. Karadeniz iklimiyle yetişen taze yeşilliklerden, Ege'nin zeytinyağlılarına, Akdeniz'in taze deniz ürünlerinden, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun etli ve baharatlı yemeklerine, tahıl ambarı İç Anadolu’nun arı, duru sade sofralarını taçlandıran bölgenin kendine özgü lezzetleri vardır. Ayrıca Türk Mutfağı bir şifahane gibi, zenginliğiyle, birbirinden mahir aşçılarıyla, bedensel ve ruhsal bütünlüğe hizmet eden yüzlerce reçete oluşturmuştur. Mutfağımız lezzet ve görsel zenginliği bir arada sunarken israfa da asla müsaade etmez; kalan her yiyecek farklı bir şeye dönüştürülerek değerlendirilir. Bizim kültürümüzde mutfak yenilip içilen bir yer olmanın ötesinde nimete saygının, şükrün ve paylaşmanın öneminin anlaşıldığı bir yerdir. Türk mutfağı, geleneksel, lezzetli ve sağlıklı birbirinden güzel tatlarıyla dünyanın sayılı mutfakları arasında yer almaktadır. Birçok lezzetimiz UNESCO tarafından da koruma altına alınmıştır.
Aksaray Lezzetleri Festivali ve Beceri Yarışması, tüm yönleriyle ele alınması gereken lezzet ve kültür mozaiği mutfağımızın daha iyi anlaşılması ve bu alanda meslek lisesi öğrencilerimizin yetkinliklerini gözler önüne sermesi amacıyla planlanmıştır. Aksaray’ın Coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtılması, yarışma ortamı ile öğrenciler arasında becerilerin sergilenmesi, yetkinliklerin kazandırılması ve bireylerin kariyer geçişlerini başarıyla yönetebilmeleri için yaşam boyu beceri edinmelerini sağlamaya yönelik farkındalık oluşturarak nitelikli insan kaynağını desteklemeye yönelik mesleki ve teknik eğitime ilginin artırılmasıdır.