T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AKSARAY / MERKEZ - Uluırmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okulumuzu Tanıyalım

 ULUIRMAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

 Okul

Uluırmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, önemli bir turizm ülkesi olan Türkiye´de turizm sektörünün; Konaklama ve Seyahat Hizmetleri ile Yiyecek - İçecek Hizmetleri alanlarında sektörde görev alacak veya girişimci olarak kendi başına iş yapabilecek, yabancı dil bilir nitelikli elemanları yetiştiren, orta okul üzerine 4 yıl eğitim veren mesleki bir okuldur.

1990-1991 eğitim-öğretim yılında Aksaray Anadolu Ticaret Meslek Lisesi bünyesinde eğitim-öğretime başlayan okulumuz, 1999-2000 eğitim-öğretim yılından itibaren kendi binasına taşınmış olup, halen 35 öğretmen ve 370 öğrenciyle eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Okulumuzda, Türk Millî Eğitimin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak; öğrencilere ortaöğretim seviyesinde asgari ortak bir genel kültür vermek suretiyle onlara kişi ve toplumun sorunlarını tanıtmak, çözüm yolları aramak ve yurdun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak bilincini ve gücünü kazandırma amacına yönelik, meslekî ve teknik alanlarda mesleki formasyon kazandıran, öğrencileri ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde hayata, iş alanlarına ve yükseköğretime hazırlayan programlar uygulanmaktadır.

Uygulanan programlar ile öğrencilere, alanı ve mesleği ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra, yeniliğe ve değişime uyum sağlayabilen, çevresindeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için girişimlerde bulunabilen, yaratıcı, gelişime ve eleştiriye açık ve meslekî yeterliklere sahip bireyler yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

UYGULANAN ALAN VE DAL PROGRAMLARI

Bakanlığımıza bağlı tüm meslekî ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında uygulamaya konulan Yeterliliğe Dayalı Modüler Çerçeve Öğretim Programlarından ağırlıklı olarak aşağıdaki tabloda gösterilen Alan ve Dal programları uygulanmaktadır.  

26-11-2017


  KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ

   Ön Büro

   Kat Hizmetleri

   Rezervasyon

   Operasyon

  










 

15-09-2017


YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

Mutfak

 Servis

 Pasta ve Tatlı Yapımı

 Hosteslik

 

 

 

 

 

 

Okulumuzda 9. sınıf tüm genel, meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarında olduğu gibi ortaktır. 9. sınıfın sonunda öğrenci ilgi duyduğu alanı belirler ve 10. sınıfta bu alanda eğitim-öğretime başlar. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10. ve 11. sınıfta verilmektedir. 12. sınıfta diplomaya götüren meslekî yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır.

Öğrencilerimiz; 10'uncu sınıfın sonunda sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen durumu ve fizikî kapasitesi ile sahip oldukları yeterlikleri de dikkate alarak daha önce seçmiş oldukları alanları içerisinde dal seçimi yaparlar. Öğrencilerin alan ve dal seçimlerinde mesleklerin bölgesel istihdam imkânları da dikkate alınır.

Okulumuzdaki eğitim-öğretim programlarını tamamlayarak mezun olan öğrenci, meslek lisesi diploması alarak, yüksek öğretime de devam edebilir. Diplomayla birlikte mezunlarımızın hepsine İşyeri Açma Belgesi ve Europass Belgesi de verilmektedir. Ayrıca okulumuzu bitiren bütün öğrencilerimiz "teknisyen" unvanıyla mezun olmaktadır.

 

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ UYGULAMASI

Aksaray Uluırmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenim gören öğrenciler, sektörün özelliği doğrultusunda; her yıl turizm bakımından hareketsiz olan Ekim-Nisan ayları arasında okulda eğitim görürlerken; turizm mevsimi ile birlikte, Mayıs-Eylül ayları arasında turizm işletmelerinde uygulamalı eğitim görmektedirler.

Mezunların yabancı dil bilgisi ile birlikte, turizm işletmelerinde yoğun bir uygulama programına tabi tutularak yetiştirilmeleri okulumuza ve mezunlarımıza olan talebi artırmaktadır.
Uygulamalı eğitim süresince öğrencilere işyerlerince yaşlarına uygun olarak asgari ücretin en az % 60'ı oranında ücret ödemesinin yanı sıra, sigortaları da Bakanlığımız imkânları ile yapılmaktadır.

Mezun olanlar, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavına (YGS ve LYS) katılma hakkına sahiptirler.


KAYIT-KABUL ŞARTLARI

Okulumuza; ortaokul mezunu veya imamhatip ortaokulu mezunu öğrenciler doğrudan tercih sistemi ile kabul edilmektedirler. Merkezi sınav sistemi kaldırılmıştır.

Normal tercihe dayalı kayıt sistemi ile öğrenci alan kulumuzun 50 kişi kapasiteli parasız yatılı erkek öğrenci pansiyonu da bulunmaktadır. Okulumuzu kazanarak kayıtlarını yaptıran ve parasız yatılı olarak öğrenim görmek isteyen öğrencilerden parasız yatılı ve burslu okuma şartlarını taşıyanlara, yatılılık kontenjanı çerçevesinde ilgili yönetmelik hükümleri gereğince bu sınavda aldıkları puana göre yapılacak seçme ve sıralama ile parasız yatılı okuma hakkı sağlanır.

Uluırmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine alınacak öğrencilerin aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:

1-      Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2-      Ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu olmak,

3-      Sağlığı ve fiziki durumu otelcilik ve turizm eğitimine, turistik tesislerde görev yapmaya uygun olmak,

4-      Ortaokuldan sonra öğrenimine ara vermemiş olmak,

5-      Ortaöğretim seviyesinde herhangi bir okula devam etmemiş olmak.

 

Adres              : Ereğlikapı Mahallesi Şehit Önder Güzel Caddesi No: 16/1 Merkez-Aksaray

Tel                   : 0382-2130017

Fax                  : 0382-2130016

Web                : www.aksarayotml.k12.tr

E-posta           : 822935@meb.k12.tr 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.11.2017 - Güncelleme: 26.01.2021 21:26 - Görüntülenme: 2050
  Beğen | 2  kişi beğendi